İşçi İstihdamında Yeni Teşvikler

7103 sayılı kanunla 4447 sayılı kanuna eklenen Geçici 19 ve Geçici 20. Maddeler ile istihdama yönelik yeni teşvikler getirilmiştir.

Geçici 19. Madde ile getirilen Teşvikler ;

  • İmalat ve bilişim sektörüne yönelik sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı,
  • Diğer sektörlerde ise prime esas kazancın alt sınırı üzerinden,

hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında prim desteği sağlanacak.

Bu destek 01.01.2018-31.12.2020 arasında uygulanacak olup destekten yaralanabilmek için bazı şartların bir arada sağlanmış olması gerekiyor.

İşçinin sağlaması gereken şartlar;

  • İşe alınacak işçi İŞ-KUR’a kayıtlı işsiz olmalı
  • Bir önceki takvim yılında çalışan ortalama işçi sayısına ilave işçi olmalı
  • İşçinin son üç ayda 10 günden fazla sigortalılığının olmaması (isteğe bağlı sigortalılık hariç)

 

İşverenin sağlaması gereken şartlar;

  • Prim belgelerinin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi,
  • Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,
  • Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi,
  • İşsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması,
  • Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması

.2020 tarihi aşılmamak kaydıyla, destek süresi 01.01.2018 ile 31.12.2020 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortalı için 12 aydır.

Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanacaktır.

İlave istihdamı bir örnekle açıklayacak olur isek,

2017/1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 (toplam 10 ay) çalışan sigortalı 80 kişi ise

ortalama sigortalı: 80/10=8 kişi

 İlave istihdam: 9. işçiden itibaren olacaktır.

2018 yılındaki bu ilave istihdam teşviki özellikle imalat ve bilişim sektörlerinin geliştirilmesi ve teknolojik ürünlerde dışa bağımlılığın azaltılması, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gibi nedenlerden dolayı öne çıkarıldığı bu teşvikte ilave istihdam edilecek her bir sigortalının 5.412 TL’ye kadarki PEK tutarı için ödeyecekleri tüm primler (761,06 ile 2.029,50 TL arası) ile 121,95 TL’lik Damga Vergisi ve Gelir vergisi (Toplamda 883,01 ile 2.151,45 TL arası) karşılanacaktır.

Bu teşvikten diğer sektörlerin faydalanması halinde 2.029,50 TL’ye kadarki PEK tutarı için ödeyecekleri tüm primler (761,06 TL) ile 121,95 TL’lik Damga Vergisi ve Gelir vergisi (Toplamda 883,01 TL) karşılanacaktır.

1/1/2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden itibaren bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen süre kadar bu destekten yararlandırılır.

 

Geçici 20. Madde ile getirilen Teşvikler ;

Geçici 20.madde ile getirilen teşvikte ise bir senden bir benden desteği adı altında yeni bir istihdam teşviki getirilmiş olup bu teşvik sadece ustalık belgesine sahip imalat sektöründe faaliyet gösteren ve 1 ila 3 işçi çalıştıran küçük ölçekli özel sektör işverenlerine yönelik bir düzenleme yapılmıştır.

Bu teşvikten yaralanabilmek için Geçici 19.maddede sayılan şartların yanı sıra işe alınacak sigortalının, işe giriş tarihi itibariyle işverenin birinci derece kan veya kayın hısımı ya da eşi olmaması gerekmektedir.

Teşvikten faydalanacak sigortalının işe alındığı işyerine ait 2017 yılında Kuruma bildirilen prim belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması gerekmektedir.

Kısa süreli olan bu teşvikte sigorta primi, vergiler ve teşvikten faydalanacak sigortalının aylık ücreti de bu teşvikten karşılanacaktır.

Sigortalı ve işveren hisselerinin tamamı tutarında ( 761,06 TL) ve 53,44 TL nin sigortalının  prim gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda destek sağlanacak, ayrıca destek kapsamındaki sigortalıların asgari ücret üzerinden hesaplanacak gelir ve damga vergileri Maliye Bakanlığı’nca karşılanacaktır.

Destekten yararlanmakta olan işverenler; destekten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamaz. Bu teşvikten yararlanılmayan ayda destek kapsamına giren sigortalıdan dolayı, 5 puanlık prim indirimi ile 6 puanlık prim indirimi dışındaki diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanılamaz.

İşveren işe aldığı sigortalı için ikinci aydan itibaren en fazla iki kişi için bu teşvikten faydalanacaktır.

Bu teşvikten faydalanan sigortalı faydalanma süresinde çıkıp başka bir işyerinde iş başı yaparsa diğer şartları da sağlamak suretiyle kalan süre kadar teşvikten faydalanır.

Örnek: ustalık belgesine sahip imalat sektöründe faaliyet gösteren, işe aldığı sigortalı ile birlikte 3 kişi çalışan A işletmesi, 03.01.2018 tarihinde işe aldığı sigortalı için teşvikten; Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık 2018 aylarında faydalanabilir.

Teşvikli aylarda prim ve vergiler ile alakalı teşvik işlemi SGK sistemi üzerinden sağlanmakla birlikte, çalışana devlet tarafından ödenecek ücretlerin teşvikli ayda işveren tarafından ödenmesi, işverene ise ödeme belgesini İş-Kur’a ibrazı halinde geri iade edilmesi şeklinde yapılması planlanmaktadır.

Dikkat: 2018 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’nda Kanun kapsamına alınmış veya 2017 yılında Kanun kapsamına alınmış olmakla birlikte kuruma APHB vermemiş işyerleri bu teşvikten faydalanamazlar.

 malidengedenetim smmm a.ş / Emre Şatır / 13.06.2018

KAYNAKLAR

7103 Sayılı Kanun

Yaklaşım Dergisi Sayı:305,Mehmet Demirci ‘’7103 sayılı Torba Yasadan Çıkan Yeni Teşvikler ve Diğer Teşviklerden Farkları’’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-10-10T06:23:26+00:00